
Bu alışkanlıktan önceki son kitap alma heves dalgamızda D&R'dan yüklüce bir sipariş vermiştik, Babalar ve Oğulları da içeren. Klasik romandan hazzetmeyen Mahir okumadı tabii, bana da okumak ancak geçen aylarda nasip oldu.
Deniz'i uyuturken sinsi sinsi kitap okumaya başladım ve normalde 2 günde okuyacağım kitabı neredeyse iki ayda bitirdim :) Biraz önce Wikipedia'da hakkında okurken de iyi ki bitirmişim dedim.
Kitap ilk bittiğinde bende bir bitmemişlik ve kötü yazılmış son duygusu uyandırmıştı. Ama Rus edebiyatının ilk tam roman örneğiymiş bu roman, o zaman tabii ki kusurları olacak dedim ve tatlı bir şefkat duymaya başladım :)
Turgenyev dönemdaşlarının aksine Alman ekolunde eğitim almış bir yazar. Babalar ve Oğullar'da kuşaklar arasındaki farklılaşmayı, modernleşme ve gelenekselliği, en önemlisi iki kuşağı bölen eski düzen karşıtlığını, nihilizmi ele alıyor.
Ana karakterler Bazarov ve Arkadi tıp eğitimi alan delikanlı (tam tabiri ile) gençler. Bazarov bir dönem pek çoğumuzun hissettiği üzere başkaldıran, sistem ve düzen tanımayan bir nihilist. Görüşlerinin ateşli bir savunucusu. Dünyayı değiştirebileceğine inanan ve gücüyle gurur duyan, başkalarına çok da aldırmayan ve önem vermeyen bir erkek. Hele iş aşka geldiğinde, onu hiç tanımıyor ve kısa süreli heveslerin en güzel çözüm olduğuna inanıyor. Arkadi daha sevecen, masum izlenimi uyandıran, çocuk. Ama Bazarov'la birlikte o da duygularını bastırarak sert bir nihilist gibi yaşıyor.
İkisi birlikte ailelerini ziyaret ediyorlar, onları derinden etkileyen iki kız kardeşle tanışıyorlar ve hikaye de bu insanların etrafında dönüyor. Ailelerinin farklılığı, onların ailelerine yaklaşımı, birbirleri ile ilişkilerini ve hayat görüşlerini sorgulamaları ile sürüyor roman.
Beni derinden etkileyen karakterler Bazarov'un annesi ve babası oldu. Küçük orta sınıf tabir edilebilecek bir doktor ve karısı. Bazarov'u öyle seviyorlar ki, onun nemrutluğunu bozmamak için bu sevgilerini bile göstermeye çekiniyorlar. Birçok insan hayatının belirli bir döneminde bu uzaklaşmayı yaşıyor ve ailelerini üzüyor, yazık.
Tabii ki Bazarov'un romanın sonunda ölmesi gözümden birkaç damla yaşın düşmesine neden oldu. Özellikle de bu asi ve başkaldıran adamın ölüm karşısındaki gururlu dirençsizliği ana fikri vermeye yetiyor sanırım.
Çok sığ bir anlatımla hayat kısa, tadını çıkarın, hiçbirimiz tek başımıza düzen değiştirip dünyayı kurtaramayız diyebilirim :) Ya da ilahi amaçlar edinmeli ve uygulamaya çalışmalı insan ama, hayatın da zevk ve huzurla yaşanmaya değer bir hediye olduğunu unutmamak gerek de diyebilirim.
Rus edebiyatındaki yeri, ve Bazarov karakterinin gelgitlerinin sonradan Tolstoy ve Dostoyevski'nin çelişik karakterlerine ilham verdiği düşünülürse, okumaya değer Babalar ve Oğullar.
- ilhamavcısı'nın notu: 6/10.
Merhabalar,
ReplyDelete‘’Babalar ve Oğullar’’ kitabı hakkındaki yorumlarınız için teşekkürler. Bu kitabı uzun zamandır okumayı çok istiyordum ve nihayet ben de okuyup bitirdim. Uzun süre etkisinden çıkamadığım ve Bazarov karakteriyle hafızama kazınan bir roman olmuştu. Kitapta ele alınan kuşak çatışmasıyla birlikte, karakterlerin psikolojik çözümlemeleri, beni çok etkilemişti. Kitaptan en sevdiğim alıntı da şu olmuştu:
‘’ İnsanın kişiliği kaya gibi dayanıklı olmalı, çünkü her şey onun üzerine kurulur.’’
Kitap yorumumun devamını okumak isterseniz sizinle de paylaşmak isterim: https://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kitap-yorumu-turgenyev-babalar-ve-ogullar/
Keyifli okumalar dilerim, saygılarımla…